Devletin gücü insan hayatını hiçe sayarak arttırılabilir mi?

MALZEME;  

Önemli olan nokta sizin ne bildiğiniz veya ne yaşadığınız değil, şeyleri olduğu gibi görmek ve hemen anlamaktır. Düzgün bir aile hayatının nasıl kurulacağını, bir köprünün nasıl inşa edileceğini ve benzeri şeyler bilmek elbette gereklidir. Ancak deneyim ve bilgi anlayışın yerini aldığında, kargaşa çıkar.





KURMACA; 

Kazakistan.

Tyuratam şehri.

Sağanak yağmuru pencereden seyrediyordu. Karabulutlar gökyüzünü kaplamış düşen yıldırımlarla etraf aydınlanıyordu. Kadın “İvan kahven hazır,” deyip fincanı zigon sehpaya bıraktı. Adam eşini elinden tutup dizine oturttu. Beline sarılıp başını göğsüne dayadı. İvan “Olga, Progress uzay aracını kontrol edemedik. Yörüngeden çıktı. Uzay istasyonuna üç ton gıda, yakıt ve malzeme taşıyordu,” diyerek uzay üssü kontrol merkezinde yaşadığı kötü günden bahsetti. Olga eşinin içmediği kahveyi alıp “Günü kötü geçen tek kişi ben değilmişim. Acil servise başı ağrıyan yaşlı bir kadın geldi. Nöbetçi doktorumuz tahlil yaptırdı. Soğuk algınlığı teşhisi koydu. Bol ağrı kesicili serum takıldı. Serum bitti ama kadının baş ağrısı kesilmedi. Kadını bir reçete yazıp evine gönderiyordu. İçimden bir ses “tomografi çekilmeli,” dedi. Doktordan rica ettim. İşine karışılmasını sevmezdi. Kabul ettiğine şaşırdım. Filmi incelediğinde beynin üst kısmındaki damarlarda çatlama olduğunu görüp hastayı ameliyathaneye aldırdı,” diyerek önce kendisi bir yudum içti zorla da olsa eşine de tattırdı. İvan ayağa kalkıp “Progressin navigasyon antenlerini açılmadı ve itiş sistemi devreye girmedi,” diyerek laptop çantasını aldı. Çalışma masasında laptopu açarak dosyaları gözden geçirmeye başladı.

Baykonur Uzay Üssü.

Kontrol merkezi çalışanları yaşadıkları bozgunun sebebini dört bir yandan araştırıyor formüller, rotalar, olası senaryolar gözden geçiriliyordu. Ara verilmeden yapılan toplantılar sinirleri iyice hırpalamış en ufak yanlış anlamalar büyük kavgalara sebep oluyordu. “Progress her beş saniyede bir kendi ekseninde dönüyor. Etrafında en az kırk enkaz parçası var. Ancak enkazın roket gövdesinden mi yoksa uzay aracından mı koptuğunu bilmiyoruz,” diyen üssün baş yöneticisi sunum yaptığı tahtanın önünde durdu. Ekibi kıpırdaman soluklarını tuttu. Kariyerindeki büyük felaketin yarattığı stresle “Yaşanacak benzer sorunlar, Soyuz görevlerinin geleceğini riske atabilir,” diyerek sunum çubuğunu tahtaya vurarak parçaladı. Elinde kalan parçayı dinleyenlere fırlatıp ofisine adımladı.

Washington

Nasa (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi)

Duvarları dünya ve gezegen fotoğraflarıyla döşenmiş salonda koyu renkli takım elbiseli adamlar, ortasında güneş maketinin olduğu masada pis kahkahalarla gülüyorlardı. Orta kademe bir sorumlu “Ruslar attığımız tokatla sersemlediler,” diyerek sevinçle masaya arka arkaya vurdu. “Roscosmos ( Rus uzay ajansı ) saygınlığını kaybettiğinde pazar hâkimiyeti bize geçecek,” diyen bir başkası rakibini nakavt eden boksör havasıyla ayağa kalkıp pazılarıyla şov yaptı. Çevresinde dönen gevezeliğe kulak tıkayan gözlerini önündeki dosyadan ayırmayan adam “Yeter şovenliğiniz,” diyerek sesini yükseltti. Kızaran gözlerini şişen damarlarını görenler bir anda sustu. Salonda çıt çıkmıyordu. “Kapitalizmin kuralları dürüstlüğü değil devletin çıkarlarını ön plana çıkartır. Bizde oyunu kurallarına göre oynadık,” diyerek ayağa kalkan adam toplantı masasının etrafında yürümeye başladı. “NASA olarak uçuş hizmetini  Roscosmos dan alıyorduk. 2018’de hizmet alımımız sonra erecek. Aynı hizmeti veren bir Amerikan firması var. ‘SpaceX’ bizim firmamız,” deyip firmanın icra kurulu başkanı David Tass’ın omuzuna ellerini koyup durdu.

Moskova

Roscosmos ( Rus uzay ajansı )
“David Tass’ın NASA’yla çok derin bağlantıları var,” diyen adam bardağına Stalin tablosunun altındaki votka şişesinden doldurdu. Beklenmeyen kaza sonrası uzay uçuşlarından sorumlu müdür “Bay Zhirkov, NASA astronotlarını soyuz kapsülüyle UUİ ( uluslararası uzay istasyonu )'ye taşımak için 2018'e kadar anlaşmamız var. Anlaşmanın sona ermesinin ardından yeni gelir kapısı olarak uzay turistlerine başvuracağız. Ancak Progress uzay aracının dünyaya düşecek oluşu insanlı yörünge uçuşlarından sorumlu yan şirketimiz Energiya’nın, 'UUİ'nin bize ait bölümüne uzay turisti taşınma planlarını altüst etti,” diyerek apar topar hazırladığı finans ve yolcu rezerv tablolarını sundu. Sıkıntısını belli etmemeye çalışan ajans başkanı votka bardağını bırakıp dosyalara göz atmaya başladı. Bütün oklar aşağıya doğruydu. Çöküş adım adım geliyordu. Dosyaları kapatıp çekmeceye koydu. “NASA, UUİ'deki stokların zor da olsa yaz sonuna kadar yetebileceğini belirtti. Yazın bitmesinden önce, SpaceX'in uzay istasyonuna düzenleyeceği bir kargo görevi bulunuyor,” deyip masasında duran ‘orak çekiç’ figürünü alarak dikkatlice bakmaya başladı. Gözleri figürün etrafında dolanırken aklından büyük bir tuzağın detaylarının geçtiği anlaşılıyordu. “Yuri, Baykonur Uzay Üssü baş yöneticisi kim?” diye sordu. Yuri, KGB emeklisinin karşısında yanlış bir şey söylememek için kılı kırk yarıyordu. “Vasili Berezutski,” diyebildi. Hiddetle masadan kalkan Zhirkov ‘orak çekiç’ figürünü Roscosmos ve NASA amblemlerinin yer aldığı seramik tabağa yapıştırdı. Kırmızı telefonla Baykonur’u aradı. “Vasili Berezutskiyle mi görüşüyorum. Ben Roscosmos genel sekreteri Aleksei Zhirkov. Yaşanılan talihsizlikten dolayı üzüntülerimi bilmenizi isterim. SpaceX’in yapacağı uzay uçuşunun başarısız olacağından emin olmak için sizi aradım. Emin olabilir miyim?” diyerek telefonu kapatan Aleksei masasına dağılan seramik tabağın parçalarını topluyordu. “Bay Zhirkov SpaceX kargoyu UUİ’ye ulaştıramazsa uzay adamlarının hayatları son bulacak,” deyip kaygısını dile getirdi. KGB emeklisi büyük bir soğukkanlılıkla “Yuri, yan şirketimiz Energiyanın bir astronotu kırk milyon dolara taşıdığını unuttun sanırım. Bu para cebimize girmezse devletimizin gücü zayıflamaz mı?” diyerek seramik parçalarını çöpe boşalttı. 

Kazakistan.

Baykonur Uzay Üssü.

SpaceX firmasının  ‘Falcon-9’ isimli roketi fırlatma rampasında ‘Progress’ uzay aracını UUİ’ye ulaştırmak için hazırdı. Rampa teknik ekibi son kontrollerini bitirmiş kontrol merkezine dönmüştü. Kontrol merkezinde olağanüstü hal vardı. Amerikalılar soyuz roketi ve uzay aracının dünya düşüşünü, yaşanan sivil kayıplarından aldıkları dersle işlerini kılı kırk yararak yapıyorlardı. Kontrol kulesinde İvan görevliydi. Uzay aracı istasyona kenetlenene kadar ipler elinde olacaktı. Radarı ve sinyal göstergeleri bakım onarım bölümünde elden geçerken operatörlerin başından ayrılmadı. Bilgi işlemde yazılım yüklenirken kafasını şişirmediği kimse kalmamıştı. Uçuş için hazırdı. Kontrol merkezinde Vasili Berezutski’nin odasına uzay araçları bakımından sorumlu başmühendis girdi. “Uzay aracının kenetlenme mekanizması yazılımla kontrol edilemeyecek. Elle kontrole geçildiğinde küresel yörünge modülü elektrik kaçağı sebebiyle devre dışı kalacak. Bu aşamada uzay aracı yörüngesinden çıkıp uzay boşluğuna savrulacak,” diyerek detayları, esas duruşunu bozmadan veriyordu. SpaceX hiçbir zaman uzay aracındaki sorunun sebebini bulamayacaktı. Her şey kitabına uydurulmuştu. Vasili, başmühendisini dinlerken ölecek uzay adamlarının arasında ki okul arkadaşı Oleg Shatovu, eşi ve üç çocuğunu hatırladı. “Bay Berezutski görevi onaylıyor musunuz?” diyen başmühendisin sorusuyla dünyaya döndü. Yumruğunu sıkıp “Evet onaylıyorum,” dedi.             

Geri sayımın tamamlanmasıyla roket hareket etti. Rampadan çevreye yoğun bir duman bulutu yayıldı. İvan kontrol kulesinden yükselen roketi görebiliyordu. Birkaç dakika içinde roket gözle görülemeyecek yüksekliğe ulaştı. Kontrol merkezi çalışanları roketin başarılı şekilde atmosferi terk etmesiyle derin bir nefes aldılar. UUİ’ deki uzay insanları uzay aracıyla gelecek özel sipariş yiyeceklerin kokularını almaya başladılar.      
İkinci aşamada uzay aracı roketten ayrıldı. İvan uzay aracını UUİ’nin yörüngesine soktu. Araç istasyona ilerliyordu. İstasyon kenetlenme mekanizmalarını açtığını birleşmeye hazır olduğu mesajını gönderdi. İvan komut satırına ‘AÇ’ komutunu girdi. Ancak aracın mekanizmaları açılmadı. Sinyal vericisi çalışıyordu. Mekanik bir sorun olabileceğini düşündü. Kontrol merkezinde Amerikalı ekip soğuk soğuk terlemeye başladı. Ayaküstü fikir alışverişleri yapılıyor önerilen fikirler red edilmeden uygulanıyordu. İvan uzay üssü baş yöneticisi Vasiliyi arayıp ne yapacağını sordu. Vasili yapılanların sonuç vermeyeceğini bilerek “uzay aracı UUİ’den elle kontrol edilebilir. Başka bir seçeneğimiz yok,” deyip dikkatini olup bitenin medyada yer almaması için haber merkezini yönetmeye verdi.  

UUİ’den Scott Kelly, İvanla durumu analiz ediyordu. Üsten verilen yönlendirme açıktı. Uzay aracının kenetlenme mekanizması UUİ’den elle kontrol edilebilirdi. İvan yetkiyi Scott’a verdi. Baykonur Uzay Üssünde zaman durmuştu. Kirpikler dahi oynamıyordu. Çalan telefonla İvan’ın yüreği ağzına geldi. Eşi telefondaydı. Heyecanla birkaç gün önce acile gelip ameliyat olan yaşlı kadının taburcu olduğu haber veriyordu.

VE SIRA SENDE; İvan “Şimdi sırası mı Olga” dediğinde kafasında şimşekler çaktı. UUİ’yle telsiz bağlantısı kurarak “…” deyip…                


Varoluşun tekrarı yok. Tekrarsız olana hazır olmak için kurmacaya, MALZEMEDEN esinlenerek devam eder misin?  

Yorumlar